CD Recensies

HÄNDEL: LOTARIO

Händel: Lotario HWV 26.  Sarah Mingardo, Simone Kermes, Steve Davislim, Hillary Summers met Il complesso barocco o.l.v. Alan Curtis. Duitse Harmonia Mundi 82876-58797-2 (2 cd’s,  2u., 36’17”). 2003

 

In 1729 beleefde Lotario een paar voorstellingen maar werd daarna snel vergeten. Waarom gaat het hier?  Berengario, de hertog van Spoleto (Steve Davislim) wil de macht grijpen in Italië en vermoordt dus de koning en met behulp van zijn plannen beramende vrouw Matilde (Sonia Prina) probeert hij nu om de weduwe van de vermoorde koning  Adelaide (Simone Kermes) te laten trouwen met zijn zoon Idelberto (Hilary Summers), die zelf liefst ook met haar in het huwelijk wil treden. Maar Adelaide wil allerminst met de zoon van haaraartsvijand worden opgezadeld. Gelukkig draaft Lotario, een Duitse koning op die ook best met Adelaide wil trouwen. Matilde wil daarom proberen om Adelaide te doden. Stof genoeg voor actie. Legers vechten, de kwade geniusen sterven en iedereen vergeeft Matilde en Berengario. Idelberto wordt koning (maar verliest Adelaide die een gelukkig huwelijk met Lotario in het vooruitzicht heeft. 

De dames in het zingende gezelschap zijn een pure vreugde om naar te luisteren. Ze weten bovendien goed inhout te geven aan hun rollen. Davislim kan ermee door, maar is wat ééndimensionaal. En Curtis zorgt voor een geschakeerde, vooral elegante begeleiding. De opnamemensen hadden wel nog een steunmicrofoon bij het klavecimbel mogen plaatsen.