CD Recensies

HÄNDEL: SIROE

Händel: Siroe, Re di Persia HWV. 24. D’Anna Fortunato, Julianne Baird, John Ostendorf, Andrea Matthews, Steven Rickards met het Brewer kamerorkest o.l.v. Rudolph Palmer. Newport NCD 60125 (3 cd’s, 2u. 40’15”). 1989

 

Händel: Siroe, Re di Persia HWV. 24. Ann Hallenberg, Johanna Stojkovic, Sunhae Im, Sebastian Noack, Günther Schmidt met de Capella Coloniensis o.l.v. Andreas Spering. Harmonia Mundi HMC 90.1826/7 (2 cd’s, 2u. 34’39”). 2003

 

Op basis van een libretto dat Nicola Haym samenstelde uit gegevens van Metastasio schreef Händel in 1728 zijn opera Siroe. Daarin hield hi goed rekening met een evenwichtige taakverdeling tussen beide sopranen omdat hij rekening moest houden met twee rivale prima donna’s  Emira en Laodice uit zijn gezelschap aan de Royal Academy.

Aan het verlenen van dieptewerking in het conflict komt de tekst niet toe, maar opnieuw verzoent de mooie muziek daarmee.

De titelrol wordt in het ene geval gezongen door de warm klinkende alt Ann Hallenberg met naast en dus tegenover zich de glanzende lyrische sopraan Elmira van Johanna Stojkovic en terzijde de Laodice van Sunhae Im met haar lichtere stem; ze is echt imposant goed.

De bariton Sebastian Noack zingt de rol van Siroe’s intrigerende vader koning Cosroe en de mild klinkende counter tenor Günther Schmidt neemt de tweede castraatrol van Medarse voor zijn rekening en overtuigt wat minder. Andreas Spering verzorgt een meer dan gedegen steun aan het geheel. De opname doet onrecht aan de nauwelijks hoorbare continuogroep.

In de andere opname horen we Andrea Matthews als een stemmatig iets beheerster Laodice, Julianne Baird als een net nog wat overtuigender Emira, een vrij zwakke John Ostendorf als Cosroe en een gelijkwaardige Medarses van Steven Rickards. Jammer dat Derek Lee Ragin niet voor deze rol beschikbaar was. D’Anna Fortunato is een ontroerende Siroe, maar blijft toch iets achter bij Ann Hallenberg.  Juliane Baird is zonder meer goed. Maar wel is de begeleiding van Spering wat accurater en gedetailleerder dan die van Palmer.

De keuze komt neer op wat plussen en minnen. Oordeel zelf dus welke aanpak in uw oren het beste bevalt.