CD Recensies

HÄNDEL: OCCASIONAL ORATORIO, THE

Händel: Occasional oratorio, The HWV. 62. Susan Gritton (s), James Bowman (ct), John Mark Ainsley (t), Michael George (bs) New College koor Cambridge en King’s Consort en koor o.l.v. Robert King. Hyperion CDA 66961/2 (2 cd’s, 1u. 24’24”). 1994

 

De ‘gelegenheid’ die dit oratorium tot gevolg had, betreft de Jacobieten opstand uit 1745 van de aanhangers van Jacobus II en de dreigende mislukking daarvan nadat later de hertog van Cumberland hen bij Culloden versloeg.

Alsof hij een voorspellende geest had die de stemming van het moment goed aanvoelde, schreef Händel een stuk vol patriottische gevoelens met aandacht voor de traditionele identificatie tussen de Engelse protestante cultuur uit de Hannoveriaanse tijd, gemengd met die van de Bijbelse Hebreeuwers.

Hij ontleende hier wel veel muziek aan vroegere werken, met name aan Israel in Egypt. De ‘handeling’ verloopt langs de gebruikelijke weg van angst-gebed-overwinning-feestgejubel. Maar helaas ontbreekt het dit werk nogal aan eenheid van thema en doel zoals we die uit zijn beste oratoria kennen. Maar de muziek is prachtig en vergoedt veel. 

Robert King en zijn team pakken het werk pittig en energiek aan. Vooral de achtstemmige koren maken indruk. Het solistenkwartet laat ook niets te wensen over. Ainsley zingt ontroerend, met name natuurlijk in ‘Jehovah is my shield’; zeer genietbaar is ook de sopraanstem van Susan Gritton. De uitkomst kan niet anders dan geslaagd heten. Een alternatief is er trouwens niet.