CD Recensies

ISAAC: MISSA VIRGO PRUDENTISSIMA

Isaac: Missa Virgo prudentissima, omlijst door ‘Assumptio Mariae: Gaudeamus omnes’ uit Choralis Constantinus II; Salve sancta parens; Benedicta et venerabilis es; Post partum; Virga Jesse; Sequentia sancti Evanggelii secundam Lucam; Ave Maria; Preface en ‘Visitationis Mariae: Beata visccera’ uit Choralis Constantinus II. Ensemble Gilles Binchois o.l.v. Dominique Vellard. Evidence EVCD 023 (64’50”). 2015

 

De Vlaams-Duitse Heinrich Isaac (Arrigo Tedesco) die ongeveer 1450 ergens in Belgisch Brabant  werd geboren en in 1517 in Florence overleed, was als organist en zanger werkzaam in Ferrara en Florence en als hofcomponist in Innsbruck,, Augsburg, Wenen en Konstanz.

Hij was een zeer bekwaam en veelzijdig componist en hij vertegenwoordigt beter dan zijn tijdgenoten de muzikale uitwisseling die plaatsvond tussen noord en zuid Europa. Beroemd is vooral zijn Choralis constantinus, een meerstemmige bewerking van het Graduale van Konstanz dat hij schreef in opdracht van het domkapittel. Het bevat namelijk een unieke verzameling introïtus, alleluiaverzen, communio’s. Enkele tractus, gradualia en sequensen die bij elkaar ongeveer vierhonderd composities van hoog kwalitatief gehalte bevat. Zijn leerling Senfl voltooide dit werk en verzorgde de uitgave daarvan in drie delen na 1550.

Een paar daaruit vonden hun plaats in deze uitvoering die waarschijnlijk identiek is met het programma dat in 1538 klonk bij een bezoek aan de kathedraal in Florence door paus Leo X.

Bijzondere, kenmerkende muziek die op basis van eigen muziekhistorisch onderzoek van Dominique Vellard met veel inzicht en toewijding tot klinken komt. Genereus en treffend gedaan. Zo wordt duidelijk gemaakt dat Isaac in de vroege Renaissance een van de belangrijkste en interessantste componisten was. Niet alleen het gemengde koor, ook de instrumentale begeleiding komen mooi uit,

Het is hooguit jammer dat de anonieme toonzetting van Virgo prudentissima als introductie ontbreekt. Daarvoor zorgde de uitvoering van de Münchner Dommusik o.l.v. Karl-Ludwig Nies (Christophorus CHR 77218) uit 1998 in een ongeveer gelijkwaardige opname wel. Maar die bevat minder werken van Isaac behalve ‘A la battaglia’ en ‘Optime pastor’.