CD Recensies

ISAAC: GEESTELIJKE EN WERELDLIJKE WERKEN

Isaac: Geestelijke en wereldlijke werken. ‘Salve, sancta parens’ uit Commune festorum Beatae Mariae Virginis; Missa Paschalis a 6; Quis dabit pacem populo timenti; Es het ein Baur ein Töchterlein; Es wolt ein meydlein grasden gan; Greiner, zancker, schnöpffitzer; J’ay pris amours; Fammi una gratia, amore; La morra; Ne più bella di queste. Hilliard ensemble en Kees Boeke consort. EMI 763.063-2 (48’59”). 1981

 

De Vlaams-Duitse componist Heinrich Isaac (ook bekend onder de naam Arrigo tededeco) die leefde van ca. 1450 tot 1517 en was als organist en zanger werkzaam in Ferrara en Florence en als hofcomponist in Innsbruck, Augsburg, Wenen en Konstanz.

Hij as een bekwaam en veelzijdige componist; beroemd is zijn Choralis Constantinus, een meerstemmige bewerking van het Graduale van Konstanz, geschreven in opdracht van het domkapittel. Het bevat een unieke verzameling introïtus, allelujaverzen, communio’s, enkele tractus, gradualia en sequensen, bij elkaar ongeveer vierhonderd composities van voornaam gehalte. Zijn leerling Senfl voltooide het werk en publiceerde het in drie delen tussen 1550 en 1555. Eduardo Paniagua nam met Música Antigua daaruit een selectie op (Pneuma PN 1320).

Isaac heeft ook een vijftigtal Motetten op zijn naam en een aantal Duitse, Italiaanse, Franse en Latijnse koorliederen plus circa zestig instrumentale werken met La morra als bekendste.

Uit deze laatste categorieën werd hier een keuze gemaakt, heel mooi vertolkt door de zangers van het Hilliard ensemble en de instrumentalisten van het Kees Boeke consort.