CD Recensies

INDY, D': MÉDÉE; KARADEC SUITE; SAUGEFLEURIE

D’Indy: Médée op. 47; Karadec suite op. 34a; Saugefleurie op. 21. Malmö symfonie orkest o.l.v. Darell Ang. Naxos 8.573858 (53’15”). 2018

Je kijkt onwillekeurig toch weer even verrast op wanneer een Zweeds orkest onder een in 1979 geboren dirigent uit Singapore je onbekende werken van een Franse componist voorschotelt.

Het is allemaal wat spijtig afgelopen met de bekendheid van Vincent d’Indy (1851 - 1931) die eens als een veelbelovend symbolisch componist werd beschouwd en hij aardig wat werken naliet (onder meer zes opera’s). Tegenwoordig verschijnen vrijwel alleen zijn Symphonie sur un chant montagnard français voor piano en orkest en Istar op het concertprogramma. 

Op cd vaart hij een stuk beter dankzij een serie van 6 cd’s die Chandos in IJsland maakte met Rumon Gamba. Naxos maakte al in 1993 een opname van d’Indy’s ‘Chant montagnard’ met François-Joël Thiollier (8.550754), maar of de nieuwe opname tot een vervolg zal leiden?

In elk geval beschikken we nu over de toneelmuziek Médée bij een stuk van C. Mendès uit 1898, Karadec dat bestaat uit toneelmuziek bij een stuk van A Alexandre uit 1890 en Saugefleure, dat is een legende voor orkest naar De Bonnières uit 1884 en relatief het bekendste werk van de drie.

Darell Ang heeft de leiding over een goed voorbereid en willig orkest dat met hoorba re toewijding reageert in sympathieke vertolkingen.