CD Recensies

ICHMOURATOV: CONCERTO GROSSO NR. 1; ROMANCES; OCTET

Ichmouratov: Concerto grosso nr. 1 op. 28; Romances voor altviool, harp en strijkorkest nr. 1-3 op. 22; Octet voor strijkers Brief van een onbekende vrouw op. 56 (bew. componist). Elvira Misbakhova (va) en Oksana Sushkova (hrp) met het Witrussisch kamerorkest o.l.v. Evgeny Bushkov. Chandos CHAN 20141 (60’04”). 2018

Sinds 1998 woont de van oorsprong Russische componist/klarinettist Airat Ichmouratov (1973) in het Canadese Montreal en in zijn oeuvre zijn de wortels van zijn tataarse herkomst uit Kazan verweven met de klassieke Russische traditie waarin hij zich beïnvloed acht door Tchaikovsky, Moesorgsky en Shostakovitch. Daarbij komt zijn fascinatie oor Joodse klezmer muziek, waarvan natuurlijk ook steeds sporen te vinden zijn. Dit alles samen betekent om te beginnen dat zijn werken heel toegankelijk zijn.

In het driedelige Concerto grosso nr. 1, ‘geschreven in moderne barokstijl’ is het solistisch aandeel voor viool, fluit en harp. Het is een sprankelend werk vol passie en met een gevoelvol middendeel dat als geheel herinneringen oproept aan Prokofievs Symfonie nr. 1. In de finale duikt verrassend ineens een piano op. De in Nederland niet onbekende Marina Romeyko speelt deze.

In de drie Romances voor altviool, harp en strijkorkest speelt Elvira Misbakhova, de belangrijke solorol vol mooie aspiraties. Het blijkt om een heel serieuze en liefdevol gemaakte, maar ook lichtelijk sentimentele compositie te gaan die in 2007 als verjaardagscadeau voor Eleonora Turovsky was bedoeld.

Het Octet uit 2017 klinkt hier wat uitvergroot door strijkorkest. Het is gebaseerd op de trieste novelle Brief einer Unbekannten van Stefan Zweig uit 1922 waarin de langdurige liefde van een schrijfster wordt beschreven. Ze wordt door die geliefde verleid maar deze weet niet dat ze een kind van hem heeft. Dat kind sterft en de moeder heeft daarna niet de moed om verder te leven.

Prominent in het heel mooi uitgevoerde programma zijn naast de bijdragen van Marina Romeyko, Elvira Misbakhova en Oksana Sushkova (hrp) die van Airat Ichmouratov (kl), Pavel Batsian (v), Alexander Serdiukov (vc) en Igor Avdeyev (slagw) en Roman Zhdanovich (slagw).