CD Recensies

INDIA, D': LAMENTI EN SOSPIRI

d’India: Lamenti en sospiri, Arie, lamenti, duetti. ‘Anda, lassa, o non ardo?’. ‘Piangono al pia nger mio’, ‘Mercè! grido piangendo’, ‘Chi nudrisce tua speme’. ‘Io viddi in nterra angelici costumi’, ‘Voi che ascolte in rime spase’,,’Dia logo della rosa’,’Or che ‘lciel e la terra’, ‘Canzona romantica’, ’Torna il sereno Zefiro’,  ‘Odi quel rosignolo’,’Mentre che ‘l cor’, ‘Pa llidetta qual viola’, ‘La  tra ‘l sangue e le morte’, ‘ Sprezzami bionda e fuggini’, ‘Infelice Didone’, ‘Su su prendi la cetra o pastore’, ‘Un di soletto’. Mariana Flores (s) en Julie Roset (s) met de Cappella Mediterriana o.l.v. Leonardo Garcia Alarcon. Ricercar RIC 429 (2 cd’s, 1u., 32’08”). 2020
 
Waarschijnlijk werd Sigismondo d’India in 1582 op Sicilië of aan de overkant van de Straat van Messina in Napels geboren. Hij leerde in Napels componeren voordat hij elf jaar in Turijn doorbracht als directeur van de kamermuziek in dienst van de hertog van Savoye. In tegenstelling tot zijn tijdgenoot Monteverdi schijnt hij geen gelegenheid te hebben gehad im opera’s te componeren. Maar net als Monteverdi hielp hij de stijl van componisten als Luca Marenzio en Carlo Gesualdo met de ‘seconda practica’ te wijzigen om meer gevoel in de muziek te kunnen leggen tijdens de overgang van Renaissance naar Barok.
Zijn muziek is ons overgeleverd in vijf banden met zeer doorwrochte en vaak sterk chromatische instrumentale en vocale werken, waaronder vijf bundels met madrigalen. D’India overleed in 1629.
De selectie uit zijn Lamenti en sospiri, Arie, lamenti, duetti op deze cd toont goed de muzikale variëteit en het expressieve bereik van zijn composities aan. Om het even of het gaat om strofische aria’s, eenvoudige canzonetta’s of bewerkelijker madrigalen.
De voordracht van Marianna Flores en Julie Roset met hun goed van elkaar te onderscheiden stemmen is passend triest gezien de aangesproken thema’s met hier en daar gelukkig ook wat lichtpuntjes; de emoties krijgen onnadrukkelijk de aandacht. Leonardo Garcia Alarcon begeleidt goed zorgzaam.