CD Recensies

ISAAC: MISSA WOHLAUF GUT G'SELL VON HINNEN; MOTETTEN

Isaac: Missa Wohlauf gut G'sell von hinnen, ’Ricordare, Jesu Christe’, ’Quis dabit pace populo timenti?, ’Sive vivamus, ive moriamur’, ‘Parce, Domine, populo tuo’, ‘O decus Ecclesiae’, ‘Judeae et Jerusalem’; Josquin: ‘Comment peult avoir joye?’. Cinquecento. Hyperion CDA 68337 (78’03”). 2020
 
Van de Vlaamse componist Heinrich Isaac (ca. 1450 - 1517) is bekend dat hij in Florence als zanger/componist deel uitmaakte van de ’Zangers van San Giovanni’ aan het hof van de Medici’s. Hij moet de hofkapel voorzien van liturgische muziek en een van de werken die hij hieraan bijdroeg, is de Missa Wohlauf gut Gsell von hinnen die is gebaseerd op het destijds populaire lied ‘Comment peult avoir joye?’ dat tot slot in de versie van Josquin ook is opgenomen.
Het gaat om een van Isaacs uitvoerigste en imposantste werken (41’23”), zesstemmig van opzet en met gebruik van allerlei technieken. Het zorgt voor een uitzonderlijke belevenis, zeker in deze vertolking waarin elk lid van Cinquecento met heldere stem een eigen bijdrage levert, maar ook collectief prachtige momenten biedt.
Luister maar eens naar track 22 met de melodie ‘Comment peult’. De Mis wordt gevolgd door drie Motetten van Isaac, waarbij twijfel bestaat of ‘Judeae et Jerusalem’ werkelijk van Isaac is; het zou ook van Obrecht kunnen zijn.
Achim Schulz, Terry Wey, Tim Scott Whiteley, Tore Tom Denys en Ulfried Staber van Cinquecento presteren op de toppen van hun kunnen in deze (bovendien) enige opname van de Mis.