CD Recensies

IRELAND: LIEDEREN

Ireland: Liederen. ‘Great things’, ‘Poems by Thomas Hardy’ nr. 1-3, ‘Sea fever’, ‘The bells of San Marie’, ‘The vagabond’, ‘Santa Chiara’, ‘Tryst, in fountain court’, ‘During music’, Marigold:’Youth’s spring tribute’, ‘Penumbra’. ‘Spleen’; ‘I have twelve oxen’, ‘We’ll to the woods no more’, Poems by Thomas Hardy nr. 1-5, The cost’, ‘When I am dead, my dearest’, ‘Songs sacred and profane’ nr. 1-6. ‘Tutto é sciolto’, ‘If there were dreams to sell’. Roderick Williams (b) en Iain Burnside. Naxos 8.570467 (65’32”). 2007
 
Is het voor niet-Britten de moeite waard om nader kennis te maken met de liederen van de Engelse componist John Ireland (1879 - 1962) die verder vooral bekend werd met zijn pianominiaturen, maar ook orkestwerken en kamermuziek schreef? Luister naar ‘I have twelve oxen’ en het zal duidelijk worden of u hem de moeite wel of niet waard vindt. Wat opvalt is dat hij geen teksten van de meest voor de hand liggende dichters op muziek zette, maar koos voor Hardy, Campion, Lancaster, Nashe, Dowland en Masefield, al is ook Blake vertegenwoordigd.
Bekend is dat Ireland een eenzaam leven had nadat hij jong als weeskind was achtergelaten. Hij werd al snel overschaduwd door zijn leerlingen, met Britten als belangrijkste. Zijn leerlingen vonden zijn muziekonderricht saai. Een kort ongelukkig huwelijk met een dertig jaar jongere tiener hielp ook niet en zijn   werk werd jarenlang onderschat.
Mij persoonlijk beviel het liedmateriaal wel en het is zeker een verrijking van het Engelse song repertoire. Voeg daarbij dat het heel mooi wordt vertolkt door Roderick Williams en Iain Burnside en het is in ieder geval nuttig dat zo eens de aandacht op deze componist wordt gevestigd.