CD Recensies

IVES: ORKESTWERKEN, TILSON THOMAS

Ives: From the steeples and the mountains; The things our fathers loved; The pond; Memories; Charlie Rutlage; The circus band; 3 Places in New England; In Flanders fields; They are there!; Tom sails away; ‘Fuga’ uit Symfonie no. 4; Psalm 100; Serenity; General William Booth enters heaven; The unanswered question. Thomas Hampson met het San Francisco symfonie orkest en –koor o.l.v. Michael Tilson Thomas. RCA  09026-63703-2 (64’49”). 1999

 Een grabbelton aan korte, veelal minder bekende werken van Ives. Tot in de puntjes uitgevoerd. Het materiaal is uiterst afwisselend van het dissonant-explosieve From the steeples..... tot het rustige, verstilde Unanswered question met een meesterlijke trompetsolo van Glenn Fischtal. Temidden van een groepje vocale werken staat als ander hoogtepunt 3 Places in New England. De koorgedeelten omvatten het geheimzinnige, korte The pond met de ondertitel Remembrance voor vrouwenstemmen, Psalm 100, de roerige Circus band  en het patriottische They are there!

En de orkestliederen behelzen folkloreachtige nummers als Memories en Charlie Rutlage in contrast met het nostalgieke Serenity (in de orkestratie van John Adams) en als hoogtepunt General William Booth enters into heaven. Dit laatste een portret van Booth die met krachten uit het Leger des Heils een stel dronkaards tot ongerief van de engelen de hemel binnenleidt. Een opname om door een ringetje te halen.