CD Recensies

IVES: UNIVERSE SYMPHONY

Ives: Universe symphony; Symfonie nr. 2. Omroeporkest Saarbrücken o.l.v. Michael Stern, Larry Austin, Johannes Kalitzke, Michael Schmidtsdorff en Christian Voß. Col Legno WWE 20074 (74’52”). 1998/9

 

De Universe symfonie waaraan Ives al in 1911 begon en waaraan hij tot 1951 schaafde, kan doorgaan als zijn ‘Onvoltooide’. Wat hij bij zijn dood in 1954 naliet was een stapel schetsen en een open invitatie om het werk af te maken. Eerst ondernam David Porter een poging, maar Larry Austin nam die uitdaging serieuzer en grondiger aan; hij kwam met een kant en klaar concept in 1993, dat het jaar daarop in première ging en waarvan het Cincinnatti orkest een opname maakte (Centaur CRC 2205).

Het gaat om een van die werken van de componist waarin van kosmische proporties sprake is. mede dankzij een in drieën opgedeeld groot orkest. Vandaar die hulpdirigenten. De in aanwezigheid van (soms hoorbaar) publiek gemaakte radio opname uit Saarbrücken waaraan Austin zelf met enige autoriteit meewerkte is heel geslaagd. Ook de tweede symfonie slaagde goed, hoewel de studio opname daarvan door het New York filharmonisch orkest o.l.v. Leonard Bernstein (DG 429.220-2) verkieslijk is (en voor wie het goedkoper wenst: Schermerhorn met het Nashville orkest op Naxos 8.559076).