CD Recensies

D'INDY: SYMFONIE NR. 2, SUITE KARADEC, TABLEAUX DE VOYAGE

D’Indy: Symfonie nr. 2 in Bes op. 57; Tableaux de voyage op. 36; Suite Karadec op. 34. IJslands symfonie orkest o.l.v. Rumon Gamba. Chandos CHAN 10514 (72’52”). 2008

Kan zijn dat in Frankrijk veel meer van d’Indy’s werken op cd in omloop zijn, frappant voor niet-Fransen is dat de eer zijn werk vast te leggen meestal aan buitenlandse ensembles en niet-Franse labels te beurt valt.
Zo is Chandos begonnen aan een integrale opname van de orkestwerken van d’Indy; deze schijf is daar het tweede deel van. Zijn enige, ook steeds minder gehoorde, maar wel vaak opgenomen echt bekende werk is de Symphonie sur un chant montagagnard français.
De hoofdschotel hier wordt gevormd door de Tweede symfonie (1903), een onverwacht machtig werk, episch van ambitie en schaal, maar ook hecht gewrocht. Het ontbreekt in het werk niet aan tere momenten, de orkestratie is rijk en kleurig. Een interessante kennismaking dus en wie sympathie heeft voor de symfonieën van Chausson, Dukas en Magnard zal ook hier veel te genieten vinden. De symfonie is trouwens opgedragen aan Dukas.
De Tableaux de voyage bestaan uit een zestal deeltjes van de gelijknamige solopianosuite die reisimpressies geeft van een tocht door het Zwarte Woud en Tirol.
De driedelige suite Karadec ten slotte is samengesteld uit de toneelmuziek bij het gelijknamige drama van de onbekende toneelschrijver André Alexandre. Beide ook werken die de aandacht blijven boeien en zeker nadere kennismaking waard zijn.
Chandos toog met een Engelse dirigent (familie van het eertijdse wonderkind dirigeertalent Pierino Gamba?) helemaal naar IJsland dat zo te horen over een voortreffelijk symfonie orkest beschikt en het warmere klimaat van deze muziek uitstekend aanvoelt en duidt. De opname laat weinig te wensen over.