CD Recensies

ISAAC: MISSA DE APOSTOLIS E.A.

Isaac: Missa de apostolis; Optime pastor; Tota pulchra est; Regina caeli; Resurrexi et adhuc tecum sum; Virgo prudentissima. Tallis Scholars o.l.v. Peter Phillips. Gimell CDGIM 023 (74’45”). 1990

 

De Europese veelzijdigheid van vooral Vlaamse componisten, waaronder Heinrich Isaac (ca. 1450-1517) een belangrijke plaats inneemt, kan niet genoeg worden beklemtoond. Naast iemand als Josquin nam Isaac daarbij een prominente plaats in met zijn seculiere en sacrale composities.

Zoals bij veel collega’s leidde het leven van Isaac langs een aantal dienstbetrekkingen in Innsbruck, Florence en Wenen. Zijn motetten zijn doorgaans telkens mondjesmaat aan te treffen in verzamelprogramma;s, maar hier hebben we te maken met een uitgave die geheel aan hem is gewijd. Zo kan men een goed beeld krijgen van componist en werk.

De Tallis Scholars zijn geknipt om dat in stijlvolle, degelijk verzorgde vertolkingen te laten horen.

Voor zijn waarschijnlijk bekendste stuk, Innsbruck, ich muß dich verlassen, moeten we echter uitwijken naar een andere opname, bijvoorbeeld van de Cappilla flamenca (Naxos 8.55416) of het Ensemble Hofkapelle (Christophorus CHR 77217).