CD Recensies

KRÁSA: BRUNDIBÁR E.A.

Krása: Spelende jeugd (ged.); Variaties voor strijkkwartet nr. 1-7; Liederen voor bariton, klarinet, altviool en cello nr.1-3; Dans voor viool, altviool en cello; Passacaglia en fuga voor viool, altviool en cello; Ouverture; Brundibár. Resp. Milada Cejková (s), Ludmila Cermáková (p), Bambini di Praga; Group for new music; Ivan Kusjner (b); Bohumil Kulinsky (p) met de Jerusalem Van Leer Kamermuziekspelers o.l.v. Allan Sternfeld en Prokop Saidl (js), Michal Zouhar (js), Jana Kyselová (s), Michal Verny (js), Ales Kaderábek (js), Lada Sukupová (s), Petra Chudomelková (s) en Jarmila Farkosová (s) met de Bambini di Praga en de Jerusalem Van Leer Kamermuziek spelers o.l.v. Bohumil Kulinský. Koch 37151-2 (61’54”). 1993

 

Van de diverse opnamen van Brundibár uit 1938 van Hans Krása (1899-1944) is waarschijnlijk die van Karas (Channel Classics CCS 5193) hier het bekendst. Deze verscheen als deel 3 van de serie Music from Theresienstad, de plaats van het Joden  modelkamp waar de Nazi’s de suggestie wekten dat Joden een fatsoenlijke behandeling kregen, zoals dat werd gedocumenteerd in de propagandafilm Theresienstadt, ein Dokumentarfilm aus dem Jüdischen Siedlungsgebiet.

Het gaat om een bijna een half uur durende 16-delige kindercantate cum opera over de gelijknamige boosaardige orgeldraaier die zonder pardon kinderen die ook wat willen verdienen met muziek maken zonder pardon wegjaagt. Maar tenslotte zijn de kinderen hem te slim af en in het slotkoor wordt bezongen hoe men de kindervijand heeft weten te verjagen. In het kamp beleefde het werk 55 uitvoeringen.

De solisten, louter jongenssopranen en sopranen, verrichten goed werk en op de begeleiding valt weinig aan te merken. Karas (Channel Classics CCS 5193) pakte het werk wat koeler en afstandelijker aan. Wat Brundibár betreft, bestaan ook onbekende opnamen van Klemens (Romantic Robot RR 194126), Grüters (Christophorus CHR 77318), Vic (Hommage 7001892-2), Keck (Abseits EDA 015-2), Lederhadler (Cypres CYP 6602) en Schwarz (Naxos 8.570119).

Het programma opent met de cd première van Spelende jeugd ofwel Het lied van Anna, waarvan later het materiaal terugkeert in Thema met variaties. Andere premières bereffen de Passacaglia en fuga uit augustus 1944 en de Ouverture voor klein orkest (geestig, levendig en in stilistisch opzicht dichtbij die kindercantate/opera. Aparte lof verdient de goede documentatie in het bijgevoegde boekje.

Met Krása liep het slecht af: in 1944 werd hij naar Auschwitz overgebracht en onmiddellijk vergast.