CD Recensies

KANCHELI: CHIROSCURO; TWILIGHT

Kancheli: Chiroscuro; Twilight. Gidon  Kremer (v), Patricia Kopatchinskaya (v) met Kremerata Baltica. ECM 2442 (47’40”). 2015

Het is goed te weten dat Kancheli in Chiaroscuro uit 2011 naar het voorbeeld van de schilderkunst uit de Renaissance en de barok de dynamische contrasten, om te beginnen die tussen licht en donker scherper aanzet dan gewoonlijk. Met een klanklichaam als het altijd doorleefd spelende Baltische kamerensemble spreekt vanzelf dat hiervoor is zorggedragen. Oorspronkelijk was dit werk bedoeld voor Juian Rachlin die de solopartij zowel met viool als altviool speelde met de Academy of St. Martin-in-the-Fields onder Ryan McAdams. Dat het stuk bij Kancheli’s tachtigste verjaardag verscheen, geeft er een bijzonder cachet aan.

Uit 2004 dateert Twilight, schemering. Dit werk ontstond terwijl de componist genezende was en hij nogal verwonderlijk  in de bladeren en de takken van een populier een metafoor  voor verandering en overgang zag. Logischer lijkt het te stellen dat het om een meditatie over de sterflijkheid gaat. Unaniem verlenen Kopatchinskaya en Kremer allure aan het werk dat als een duidelijk heel expressief statement klinkt.