CD Recensies

KÁLMÁN: CSÁRDÁSFÜRSTIN, DIE

Kálmán: Die Csárdásfürstin. Yvonne Kenny (s., Sylvia Varescu), Michael Roider (t., Edwin Ronald), Mojca Erdmann (s. Gravin Stasi), Marko Kathol (t., graaf Boni), Karl-Michael Ebner (t. Feri von Kerekes, notaris) e.a. met het Slowaaks filharmonisch koor en het Slowaaks omroeporkest o.l.v. Richard Bonynge. Naxos 6.110075/6, 8.660105/6 (2 cd’s, 1u. 53’37”). 2003

 

In Wenen schreef de Hongaarse componist Emmerich Kálmán (1882-1953) een paar succesvolle operettes, waarvan Die Csárdásfürstin (1915) het bekendste is met op de tweede plaats Gräfin Maritza (1924). De muziek daarbij treft door zijn melodisch frisse karakter en een subtiele fusie tussen de Weense wals en Hongaarse dansvormen, geholpen door een kleurige orkestratie.

In het libretto van Stein en Jenbach gaat het om aristocraat die verliefd wordt op een actrice die in een cabaret zingt en de complicaties die dat tot gevolg hebben.

De grote verdienste van deze opname is, dat het werk volledig is opgenomen, inclusief diverse passages ‘melodrama’ met gesproken tekst (door Hellmuth Klumpp en Yvonne Kálmán). Authenticiteit is zo gewaarborgd.

Bonynge zorgt voor een vitale uitvoering, geschraagd door zijn ervaringen als balletdirigent. De zangers zijn redelijk tot goed. Uitblinkster is Yvonne Kenny als Sylvia Varescu, de cabaretartieste. Ze weet echt een succes van deze rol te maken. Ook de tweede sopraanrol, die van gravin Stasi, is in heel goede handen bij Mojca Erdmann.

De mannenrollen worden ingevuld door zangers van de Weense Volksopera die vertrouwd zijn met dit repertoire. Dat blijkt het Slowaakse koor ook te zijn.

Zodat de enige echte kritiek een secundair punt betreft: de ongelukkige overgang tussen beide cd’s. Er is wel een mooi alternatief uit 1971 met Anneliese Rothenberger, Nicolai Gedda, Olivera Miljacovic, Willy Brockmeier en Wolfgang Anheisser en Willy Mattes als dirigent (EMI 769.672-2, 566.170-2, 2 cd’s) met hoogtepunten (EMI 586.875-2).