CD Recensies

KOLESSA: SYMFONIE NR. 1

Kolessa: Symfonie nr. 1; Skoryk: Hutsul triptiek; Karpatisch concert. Odessa filharmonisch orkest o.l.v. Hobart Earle. AS CDDCA 963 (  ). 1995

 

Mykola Kolessi (1903-2006) werd als student van Novak in Praag terug in de Oekraïne een soort muzikale vaderfiguur. De eerste van zijn twee symfonieën schreef hij in 1950 toen het stof van de kritische Zhdanov doctrine uit de Sovjet tijd nog aan het neerdalen was. Daar had de componist rekening mee te houden en het zal dan ook niet verbazen dat deze symfonie enigszins in de geest van Glière en Miaskovsky klinkt. Maar het werk zit goed in elkaar, bevat enige geprofileerde thema’s al klinkt het eind negentiende eeuws.

Hobart Earle en zijn orkest doen er alles aan om het werk te promoten en slagen daar goed in.

Dan blijkt dat de beide werken van zijn leerling Myroslav Skoryk (1938) eigenlijk interessanter zijn, maar dat ligt aan de levendige, kleurige folkloristische achtergrond van zowel de Hutsul triptiek als het Karpatisch concert. Gebruik van volksinstrumenten en lokale ritmische patronen dragen daartoe bij. De muziek van het Hutsul triptiek werd geschreven voor de film Schaduwen van een vergeten volk van Paradzhanov. Best opwindende muziek die hier goed uit de verf komt.