CD Recensies

KRAUS: ALTVIOOLCONCERTEN; CONCERT VOOR ALTVIOOL, CELLO EN ORKEST

Kraus: Altvioolconcerten in Es VB. 153c en in C VB. 153b; Concert voor altviool, cello en orkest in G VB. 153a. David Aaron Carpenter (va) en Riita Pesola (vc) met Tapiola Sinfonietta, Ondine ODE 1193-2 (61’51”). 2011

 

Het is interessant hoe steeds weer nieuw materiaal van Joseph Martin Kraus (1756-1792) boven water komt. Dit drietal concerten werd teruggevonden in de universiteits bibliotheek in het Zweedse Lund en werd aanvankelijk toegeschreven aan de Benedictijner monnik Romanus Hoffstetter totdat de Kraus specialist Bertil van Boer in 2010 bleek dat ze in werkelijkheid van de naar Zweden getogen Duitse componist zijn. Daaraan hebben we deze cd première te danken.

Kraus behoorde in zijn tijd tot de meest innovatieve componisten en iemand als zijn tijdgenoot Haydn sloeg hem erg hoog aan. Vreemd dus dat tot voor kort vrijwel niemand van hem had gehoord.

Altviolisten die zich beklagen dat ze er qua repertoire veel bekaaider afkomen dan violisten en cellisten, mogen dankbaar zijn voor deze materie, die echter best hoge eisen stelt aan hun bekwaamheid. Er zullen vast ook wel klavieruittreksels van bestaan.

De danig prijsgekroonde Amerikaanse altviolist David Aaron Carpenter neemt de dankbare rol op zich om deze werken te mogen introduceren. Hij doet dat hoogst briljant en de componist had zich dus nauwelijks een betere pleitbezorger kunnen wensen. 

In het dubbelconcert wordt hij heel kundig en muzikaal terzijde gestaan door de wendbare Zweedse celliste Riita Pesola. De begeleiding ligt kwalitatief op één lijn met de solisten. Ook op de als steeds puike geluidskwaliteit van de opname valt niets aan te merken.