CD Recensies

KOMITAS: PIANOWERKEN; WERKEN VOOR VIOOL EN PIANO

Komitas: Dansen voor piano nr. 1-6; Liederen voor piano nr. 1-7; Kinderstukken gebaseerd op volksliederen nr. 1-12; ‘Msho-shoror’; ‘Jij bent een boom’ (bew); ‘Mijn scharlakenrode zakdoek’ (bew); ‘De abrikozenboom’ (bew); ‘Ach lieve Maral’ (bew); ‘Ik ging, ik gloeide’ (bew); ‘Kraanvogel’ (bew); ‘Het gezang van de patrijs’ (bew). Vladimir Sergeev (v) en Mikhail Ayrapetyan (p). Grand Piano GP 720 (70’47”). 2013

 

Vatabed Komitas is de naam die de Armeense componist, dirigent en verzamelaar van liturgische- en volksmuziek uit Armenië aannam toen hij priester werd. Hij werd in 1869 geboren, studeerde in Tiflis en Berlijn voordat hij naar zijn vaderland terugkeerde om tussen de drie- en vierduizend melodieën te schrijven of te bewerken.

Hoewel hij de genocide overleefde, ging die verzameling verloren. In 1919 emigreerde hij naar Parijs waar hij negentien jaar later stierf.

Ongeveer een derde van zijn werken is in diverse bronnen teruggevonden en gepubliceerd ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag. Daarvan zijn hier 33 stuks bijeengebracht, waarbij het om 25 pianowerkjes gaat en bij de rest om bewerkingen voor viool en piano.

Een licht oosters gekruid idioom met een vaak wat melancholieke, smachtende inslag. Maar wel in alle eenvoud heel puur en oprecht. Msho-Shoror is een van de oudste Armeense dansen.

Hier werd het fundament gelegd waarop latere Armeense componisten als Tigranian, Khatchaturian, Arutunian, Orbelyan en Mansurian  voortbouwden. 

Vladimir Sergeev en Mikhail Ayrapetyan zijn goed toegeruste sympathieke musici die deze muziek mooi onder de aandacht brengen.