CD Recensies

KODÁLY: DUO VOOR VIOOL EN CELLO, YON

Kodály: Duo voor viool en cello op. 7; Ravel: Sonate voor viool en cello. Kirsten Yon en Jeffrey Lastrapes. Centaur CRC 3465 (47’29”). 2011

 

Kodály’s vroege werk bestond vrijwel uitsluitend uit kamer- en instrumentale muziek. In de zomer van 1914 componeerde hij het Duo voor viool en cello toen hij in Zwitserland was. Aan het bein van W.O. I moest hij namelijk vluchten en werd hij een aantal dagen voor Oostenrijkse grenswachten vastgehouden voordat hij terug kon naar Boedapest om het werk af te maken.

Tot op welke hoogte deze verontrustende ervaringen invloed hadden op de aard van dit Duo, is lastig vast te stellen, maar de angstaanjagende en soms agressieve stemming van het werk bracht het publiek destijds in de war. Tegenwoordig zijn er aan veel erger gewend.

Twee jongere kunstenaars grijpen op deze cd de kans met dat Du, vrij logisch gecombineerd met de Sonate van Ravel uit 1922. Beiden tonen in alle drie delen van het Duo en de Sonate van Ravel een grote eenheid en reageren met verve en verbeeldingskracht op alle uitdagingen.

Hun handicap is alleen dat ze het bij deze twee composities laten en na ruim drie kwartier stoppen. Alleen al daarom is deze uitgave minder interessant. 

Van het duo van Kodály bestaan verrassend veel opnamen. Bijvoorbeeld van Liza en Dmitri Ferschtman (Challenge CC 72542) met toevoeging van het Ravel duo en dat van Schulhoff. Ook Saskia en Quirine Viersen (Sony SK 45727), Nigel Kennedy an Lynn Harrell (EMI 556.963-2), Chantal Juillet en Truls Mørk (Warner 7243-557035-2), Julia Fischer en Daniel Müler-Schott (Orfeo C 902-161 A) en Renaud en Gautier Capuçon (Warner 7243-545586-2) zijn nog meer werken opgenomen. Daarom is het logisch om liever chauvinistisch aan de Nederlandse dames trouw te zweren of anders aan de broers Capuçon.