CD Recensies

KARLOWICZ: VIOOLCONCERT, LITTLE

Karlowicz: Vioolconcert in A op. 8; Szymanowski: Vioolconcerten nr. 1 op. 35 en 2 in a op. 61. Tasmin Little met het BBC Symfonie orkest o.l.v. Edward Gardner. Chandos CHSA 5185 (73’18”). 2017

 

Het leven van de in 1876 in Litouwen geboren Poolse componist Mieczyslav Karlowicz liep in 1909 tragisch af toen hij, nog slechts in de dertig, tijdens het skiën in een lawine omkwam. Zijn enige vioolconcert is een best mooi werk, misschien wel omdat het idioom zo bekend aandoet. Een gast die ik het voorspeelde, vroeg: ’Schreef Tchaikovsky soms nog een vioolconcert?’. Bij het middendeel, romanza-andante, dacht ik eerder aan Bruch. Maar de vlotte finale laat gelukkig ook heel originele trekken horen.

Tasmin Little had in 2003 in de serie ‘Het romantisch vioolconcert’ van Hyperion al eens het Vioolconcert in A op. 8 met het BBC Schots symfonie orkest o.l.v. Martyn Brabbins opgenomen (Hyperion CDA 67389). Veertien jaar later keert ze ernaar terug. Dat betekent in dit geval een winst aan schwung in de snelle delen en aan lyrische dieptewerking in het langzame, een wat intensievere begeleiding en een iets mooier klinkende opname.

Karol Szymanowski vervolgde in 1916 met zijn Vioolconcert nummer 1 en in 1933 met nummer 2. Veel vaker opgenomen werken, met de mooiste versies tot nu toe van Zehetmair (EMI  555.607-2, 503.429-2). Net als hij toont Tasmin Little het behoorlijk grote karakterverschil tussen deze beide werken aan. In het eerste concert speelt ze vrij etherisch, in het tweede robuuster. Steeds laat ze de melodielijnen met een fraaie toon boven het orkest zweven en lijkt soms wel even de leiding te nemen. Gardner doet meer dan begeleiden, hij geeft de orkestgroepen gelegenheid tot een mooie interactie.

Het feit dat hier drie begin twintigste eeuw ontstane Poolse concerten bijeen zijn gebracht, maakt deze uitgave mede bijzonder.