CD Recensies

KOTOVA: CELLOCONCERT

Nina Kotova: Bloch: ‘Prayer’ uit From Jewish life (bew.); Rapsodie Schelomo (bew.); Kotova: Celloconcert; Bruch: Kol nidrei op. 47. Nina Kotova met het Russisch filharmonisch orkest o.l.v. Constantine Orbelian. Delos DE 3305 (63’43”). 2001

 

In Engeland ontstond enige tijd geleden wat rumoer toen een veertienjarig meisje een celloconcert had geschreven. Wie op de website van Nina Kotova kijkt, zal zien dat ze behalve het hier opgenomen Celloconcert uit 2000 nog een aantal werken heeft geschreven met daaronder een bijzonder ogend Tripelconcert voor fluit, hobo, fagot en strijkorkest uit 2007. 

Dat celloconcert heeft een enigszins brokkelige structuur maar zit vol mooi uitgewerkte melodiebrokken die voor een groot deel met enige nostalgie teruggrijpen op het idioom van haar vaderland. De muziek is kleurig, dankbaar voor de cello en bereikt zijn mooiste momenten aan het slot van het langzame deel waar ze zelf uitblinkt met een licht gesluierde toon in een verstild rustige omgeving. Zijn geheimen geeft het werk pas na een paar keer aandachtig luisteren prijs.

De bekende werken van Bloch worden zonder solistische krachtpatserij gespeeld in een sfeer van treurigheid en extase, in Bruchs Kol Nidrei huldigt ze een wat vrije, maar innemende opvatting. Orbelian toont zich een zorgzame, nauwkeurige begeleider en Delos zorgde voor prachtig geluid, zodat het eindproduct in vele opzichten interessant is.