CD Recensies

KAGEL: TRIBUN, DER; NACH EINER LEKTÜRE VON ORWELL

Kagel: Der Tribun; Nach einer Lektüre von Orwell. Dieter Hufschmidt (spr), Christian Rode (spr), Ingrid van Bergen (sp), Carin Levie (fl), Adam Bauer (tr), Georg Kroll (org), Manos Tsangaros (slagw.) e.a. met het koor van de WDR o.l.v. Mauricio Kagel. Wergo WER 6305-2 (67’18). 1984/9

 

Der Tribun ‘für einen politischen Redner, Marschklänge und Lautsprecher’ uit 1979 en het hoorpel ‘….Nach einer Lektüre von Orwell in germanischer Metasprache’ naar Orwell uit 1984 brengen ons in het genre radiofonische  non-music werken van Kagel.

Twee heel originele werken die heel goed de status van provocerende buitenstaander van Kagel (1931-2008) bevestigen. Buiten Duitsland is de componist van Argentijnse afkomt nooit erg bekend geworden, hoewel hij ooit een belangrijke rol speelde tijdens een Holland Festival. Hij spotte met vrijwel alles en er is vrijwel geen aspect van de twintigste eeuwse cultuur waarmee hij niet een loopje nam. Zo karikaturiseert hij in Der Tribun het totalitarisme en van Orwells 1984 maakt hij een Duitse farce.

De term postmodernisme werd pas later bedacht, maar slaat heel goed op het werk van deze inventieve componist. In de toekomst zullen uitvoeringen van zijn theatrale werken zeker voor archeologische muzikale puzzels zorgen, maar gelukkig is er voor veel keurig genoteerde muziek van hem nu de eerdere rage voorbij is.

 

Een vertolking van Der Tribun door het Vlaamse ensemble I solisti van deze persiflage van dictators begin januari 2018 in Amsterdam in een Nederlandse vertaling van Dmitri Verhulst herinnerde aan deze, de enige opname van het 33’35’ lange stuk.