CD Recensies

KURTÁG: SIGNS, GAMES AND MESSAGES, KASHKASIAN

Kurtág: Music for viola. Signs, games and messages nr. 1-19; Ligeti: Solo altvioolsonate. Kim Kashkasian, ECM 476.4729 (55’00”). 2011

 

Eigenlijk schreef György Kurtág zijn Signs, games and messages voor strijktrio, te horen van het Orlando trio (ECM 461.833-2), De basis legde hij inn 1989, maar als werken voor een altviool alleen klinken ze geserreerder. Net als de pianoserie Játékok gaat het om een verzameling korte stukken, een soort muzikaal dagboek vol herinneringen en eerbetoon aan vrienden en collega’s als László Dobszay, Vera Ligeti, Anneliese Nissen-Zsigmondy, Blum Tamás, György Kroó, John Cage. Deze sliertjes, gebaren, aforismen als halfgehoorde melodieën worden tot in de perfectie vertolkt door Kim Kashkasian.

Wat een verschil met de Solosonate van Ligeti uit 1994, die in vergelijking heel tastbaar, solide en massief klinkt, maar toch ook iets heel oorspronkelijks en ongrijpbaars heeft. Altvioliste Tabea Zimmermann was een belangrijke inspiratiebron en zij maakte er in 1997 een opname van (Sony SK 62309), maar daar doet Kashkasian absoluut niet voor onder. 

Zo ontstond een cd met  vijfentwintig prachtig gepolijste muziekparels.