CD Recensies

KODÄLY: ORKESTWERKEN, IVÁN EN ADAM FISCHER

Kodály: Dansen uit Galánta; Danslied Táncnóta; Dansen uit Marosszék; Gergelyjárás; Háry Jániossuite op. 15; Zie hoe de zigeuners kaas kauwen.  Kinderkoren Magnificat en Miraculum met het Boedapest Festival orkest o.l.v. Iván Fischer. Philips 462.824-2 (66’06”). 1998 

 

Kodály: Háry Jánossuite; Dansen uit Galánta; Variaties over een Hongaars volkslied ‘de pauw’; Psalmus Hungaricus op. 13; Dansen uit Marosszék. Gyor Bartók kinderkoor met het Hongaars Staatsorkest en Boedapest Festival orkest o.l.v. Iván c.q. Adam Fischer. Brilliant Classics 95603 (2 cd’s, 1u. 59’28”). 1990

 

Nu de verkrijgbaarheid van de fijne opnamen van Iván Fischer en zijn Boedapest Festivalorkest onvermijdelijk een aflopende zaak is, lijkt het goed dat het goedkope label Brilliant een deel van het repertoire in stand houdt.

Want momenteel zijn er weinig andere dirigenten die de vaak wat aardgebonden kwaliteiten, de haast improvisatorische flair, het dikwijls exuberante karakter van deze muziek zo goed weergeven als hij. Na de beginnies van Hárry János is men geneigd luidt ‘Proost’! te roepen.

Goed idee ook om niet alleen de Háry Jánossuite zelf, maar aanvullend ook vijf meer miniaturen van dat Singspiel op te nemen. In De 2 zigeuners’ neemt Fischer zelf even de viool ter hand naast Gabor Takacs-Nagy. In de paar koorbijdragen kunnen we genieten van de bijdragen van het geweldige kinderkoor.

In de gedeeltelijke Brilliant heruitgave delen de broers Adam en Iván Fischer de taak. Met alle respect voor mensen als Fricsay (DG 457.745-2) en Szell (Sony SBK 48162): een betere, idiomatische Kodály is moeilijk te vinden.