CD Recensies

KNÜPFER: GEISTLICHE KONZERTE

Knüpfer: Geistliche Konzerte. Cantates Was mein Gott will, das geschah allzeit; Nun danket alle Gott; Herr, hilf us, wir verderben; Was werden wir essen; Herr Christ, der einig Gottes Sohn; Psalmen De profundis clamavi; Laudi Jerusalem Dominum; Ecce quam bonum. Johann Rosenmüller ensemble o.l.v. Arno Paduch. Christophorus CHR 77276, CHR 77428 (68’31”). 2004

 

Sebastian Knüpfer (1633-1676) was na zijn muziekstudie in Regensburg als  opvolger van Clavinius en Schein en als voorloper van Bach van 1657-1676 Thomaskantor in Leipzig, componeerde wereldlijke en kerkelijke cantates, Lustige Madrigale, motetten en diverse missa breves op Duitse en Latijnse teksten. Hij kon daarbij voor de uitvoering hiervan beschikken over een behoorlijk bezet orkest voor deze devote muziek. Daaraan kwamen bijvoorbeeld ook trombone en pauken te pas. 

Arno Paduch kan hier met zijn Johann Rosenmüller ensemble beschikken over een typisch Collegium Musicus koor van 2 sopranen, een alt, drie tenoren en en bas plus vrij opmerkelijk over een instrumentaal ensemble van 2 violen, 4 altviolen, 1 violone, 2 zinken (dirigent Paduch speelt zelf  een zink), 4 trombones, 1 dulciaan en een orgel.

Dat orkest heeft op basis van zijn samenstelling een heel apart, warm getint kleurenpalet. Wat we hier zeer verzorgd en stijlzuiver door specialisten  vertolkt te horen krijgen is plechtige, maar ook feestelijke muziek die meteen laat horen op wat voor hoog niveau het muziekleven in Leipzig in de tweede helft van de zeventiende eeuw stond.

Dat het deels om voor het eerst op cd verschijnend materiaal gaat dat een hiaat vult, maakt de uitgave nog interessanter en belangrijker.