CD Recensies

KUHNAU: BIBLISCHE SONATEN NR. 1-6

Kuhnau: Biblische Sonaten nr. 1-6 ‘Musikalische Vorstellung einiger biblischer Historien. Christian Brembeck. Capriccio 10350 (73’15”). 1988/99

 

In 1700 schreef Johann Kuhnau (1660-1722) de Biblische Sonaten: Musikalische Vorstellung einiger biblischen Historien in sechs Sonaten. Deze bestaan uit: ‘Der Streit zwischen David und Goliath’. ‘Der von David vermittelst der Music kurierte Saul’, ‘Jakobs Heirat’, ‘Der Todeskranke und wieder gesunde Hiskias’, ‘Der Heiland Israels: Gideon’ en ‘Jakobs Tod und Begräbnis’. 

Deze Bijbelse sonates worden wel gezien als Kuhnau’s meesterwerk omdat ze kunnen worden beschouwd als een vroeg voorbeeld van programmamuziek. Toch was Kuhnau hier niet helemaal vernieuwend want zijn werk ontstond ruim een kwart eeuw later dan Bibers Battalia en Representatio Avium. In de zeventiende eeuw was het vertellen van verhalen in muziek niet zo ongewoon.

Kuhnau moet zich ook bewust zijn geweest van zijn voorgangers. Maar niettemin is zijn schildering van verschillende taferelen uit het Oude Testament heel treffend en heeft het zelfs iets visionairs. Des te vreemder dat de componist in de muziekgeschiedenis eindigde als slechts een voetnoot.  

Op Concerto CD 2070 maakte klavecinist Federico Calddara een opname van dit werk en had daarbij nuttige praktische hulp van verteller Luciano Bertoli. Een versie in het Italiaans dus.

Organist Christian Brembeck staat er alleen voor en speelt op het Herbst  orgel van de voormalige slotkerk in Lahm/Itzgrund. Met mooi resultaat.