CD Recensies

KALITZKE: STORY TELLER; FIGUREN AM HORIZONT

Kalitzke: Story teller; Figuren am Horizont, Johannes Moser (vc) c.q. Ivana Pristasova (v) met het Oostenrijks Ensemble voor nieuwe muziek o.l.v. Johannes Kalitzke. Kairos KAI 0015038 (54’19”). 2017

 

Story teller voor cello en orkest uit 2016 bevat zes delen: ‘Schommel’, ‘IJzeren pop’, ‘Manhattan vlinder’, ‘Bed in het licht’, ‘Ruinefee’ en ‘Paniekkamer’ en Figuren aan de horizon voor viool en zes instrumentalisten uit 2011 telt er vijf: ‘Schets voor een onbewoond huis’, ‘Brandende klok’, ‘Gebed op een hellend vlak’, ‘Travestie de Tristano’ en Schets voor een huis in het licht’.

Johannes Kalitzke is een in 1959 geboren Duitse componist die te beginnen in 1979 al een veelzijdig en groot aantal zeer verschillende composities op zijn naam bracht, en hoewel hij ook dirigent is, schijnt hij van zijn compositie opdrachten te kunnen leven. 

Een van zijn hoofdwerken schijnt het als muziektheater geconcipieerde Bericht über den Tod des Musikers Jack Tiergarten te zijn (door hemzelf uitgevoerd op CPO 999-358-2). Hier ontmoet we hem als de schrijver van twee quasi solconcerten waaraan niet de drie of vier gangbare deelvormen ten grondslag liggen, maar telkens meerde, bij gebrek aan nadere info de eigen fantasie stimulerende fasen.

Story teller is gebaseerd op een door cellist Johannes Moser ‘verteld’ verhaal over een foto van modefotograaf Tim Walker, terwijl Figuren am Horizont moet worden opgevat als eerbetoon aan overleden vrienden van de componist. Aangezien verder niemand daarmee vertrouwd is, kan men beide werken het beste opvatten als schilderende muziek die gelukkig heel genietbaar en de moeite waard is.

Zover na te gaan zijn beide vertolkingen goed geslaagd. De directie van de componist zelf lijkt daarvoor een goede waarborg.