CD Recensies

KLENGEL: KAMERMUZIEKWERKEN

Klengel: ‘Romance’ uit Divertimento op. 6; Fantasie sur un thème russe op. 23; Romances op. 34 nr. 1-3; Variations sur un air suisse in Bes op. 32; Nocturne in f op. 23/5; Grand trio concertant in c op. 36. Anna Petrova (p), Keiki Yamaguchi (v) en het Klengel trio. Toccata classics TOCC 0417 (73’42”). 

 

De Duitse componist August Alexander Klengel (1783-1852) uit Dresden was niet alleen bekend als goede organist met zijn monumentale reeks van 48 Canons en fuga’s op zijn naam, maar tevens als virtuoze pianist die in heel Europa tussen Londen en St. Petersburg optrad. Hij leverde zo op allerlei gebied boeiende bijdragen aan het vroegromantische repertoire. Daarvan zijn hier een paar goede voorbeelden vastgelegd.

Het gaat om werken met een eigen persoonlijkheid en een krachtige lyrische impuls uit het wereldje van Field, Chopin en Mendelssohn, met wie hij persoonlijk was bevriend.

Voor ons in Nederland is nog interessant te weten dat Klengel een cellospelenden zoon Julius (1859-1933) had, die de schoonvader werd van Julius Röntgen.

Gezamenlijk en afzonderlijk spelen de drie leden van het Klengel trio, Anna Petrova-Forster (p), Keiko Yamaguchi (v) en Stefania Verità (vc) met grote inzet een viertal onderscheiden composities van Klengel uit die tot een heel aangename kennismaking leiden.