CD Recensies

KUULA: WERKEN VOOR VIOOL EN PIANO

Kuula: Vioolsonates in e op. 1 en F; Stukken voor viool en piano op. 3a nr. 1-5; Ik ga mijn weg in de wereld (bew.); Huil niet, jong meisje (bew.); Stukken voor viool en piano op. 22 nr. 1 en 2; Ostrobotnische dans; Zomervond. Nina Karmon en Oliver Trendl. CPO 555.148-2 (70’34”). 2017

 

Toivo Kuula (1883-1918) was een Finse componist en dirigent die symfonische werken kamermuziek en vocale werken (koren,liederen) schreef die voornamelijk zijn gebaseerd op nationale Finse volksmelodieën. e kern van zijn vrij geringe oeuvre ligt besloten in liederen die de vergelijking met de liederen van Sibelius goed doorstaan.

Vooral van die liederen bestaan heel wat opnamen, bijvoorbeeld van Kalevi Olli en Ritva Auvinen (Finlandia 52211-2) en van Susan Gritton met o.a.  Zomervanond die deze combineert met wat orkestwerken als de Suite uit Zuist Österbotten op. 20, In de weide op. 31a/2 en de Prelude en fuga op. 10 (Dutton CDLX 7272) en verder is meest verspreid over verzamelprogramma’s heel wat meer van hem te vinden.

Meteen zijn eerste compositie was de Vioolsonate in e waarin de invloed van Debussy nog merkbaar is, in zijn latere werken werd een eigen, romantische stijl ontwikkeld en ontstond best opmerkelijke muziek.

Maar deze werken voor viool en piano lijken voor het eerst op cd te verschijnen wat alleen al een goede daad is van de Duitse violiste Nina Karmon die mogelijk op het spoor van Kuula werd gezet door haar Finse moeder.

Zij speelt deze onbekende, maar interessante werken met grote toewijding zodat ze soms gaan tintelen en wordt daarbij gevoelig begeleid door Oliver Trendl.