CD Recensies

KULLAK: PIANOCONCERT

Kullak: Pianoconcert in c op. 55; Dreyschock: Pianoconcert in d op. 137. Pers Lane met het BBC Schots symfonie orkest o.l.v. Niklas Willén. Hyperion CDA 67086 (59’26”). 1999

 

Voor wie eens wil afwijken van het standaard dieet met ‘romantische pianoconcerten’ biedt Hyperion een schatkamer aan onbekend, maar zeker niet oninteressant moois.

Neem deze concerten van de tijdgenoten met hetzelfde geboortejaar Theodor Kullak (1818 - 1882) en Alexander Dreyschock (1818 - 1869). De reputatie van de Pool Kullak die in Wenen bij Czerny en Nicolai studeerde, rust vooral op die van leraar van Scharwenka, N. Rubinstein en en Moszkowski, maar zijn Pianoconcert uit 1850 is een plezierig werk vol aardige melodieën die herinneren aan opera’s van Bellini. In dit concert horen we ook iets van Chopin en Weber en het bevat wat aardige bravura passages.

Alexander Dreyschor was een Bohemer en schijnt zelf een groot pianist te zijn geweest, wat hij tijdens tournees door Europa bewees. Hij werd alom geprezen, o.a. door Berlioz. Zijn in d-klein geschreven Pianoconcert dat in een privéverzameling werd gevonden en waarvan de ontstaansdatum onbekend is, heeft meteen een vrij dramatisch begin en bevat een paar prachtige momenten voor de pianist met een cellosolo. Niettemin lijkt het belang van Kullaks werk groter omdat het treffender klinkt.

 

Verwacht geen diepzinnige of openbarende muziek, maar wees tevreden met aangename, van veel vakmanschap getuigende werken die voor alles wat ze waard zijn worden uitgevoerd.