CD Recensies

KAPUSTIN: FLUITSONATE; DIVERTISSEMENT, TRIO E.A.

Kapustin: Fluitsonate op. 125; Divertissement voor 2 fluiten, cello en piano op. 91; A little duo voor fluit en cello op. 156; Trio voor fluit, cello en piano op. 86. Immanuel Davis en Adam Künzel (fl), Pitnarry Shin en Käthe Jar ka (vc) en Timothy Lovelace (p). Naxos 8.579024 (63’28”). 2016

De in 1937 in de Oekraïne geboren componist en pianist Nikolai Kapustin maakte carrière als jazzpianist en het is dus geen wonder dat die  achtergrond doorwerkt in zijn serieuze composities. De hier opgenomen werken waar de fluit de hoofdrol in vervult ontstonden tussen 1998 en 2014.

Al luisterend naar dit viertal waarvan het Duo voor het eerst op cd verschijnt, gaat de luchthartige jazz-klassiek fusie steeds aangenamer klinken, maat het vergde wel even voordat de Scriabineske harmonieën en de Oscar Peterson figuraties echt pakten. De akkoorden en hoekige frasen zijn niet steeds vanzelfsprekend, maar als middle-of-the-road muziek slaat deze muziek een goede figuur. Wanneer dan ook nog even Latijn-Amerikaanse ritmen opduiken, want men zich in de wereld van een pseudo Ginastera. 

Muziek op diverse golflengtes tegelijk met rapsodische momenten. De vijf instrumentalisten brengen veel fleur en kleur in de diverse werken en maken er aardige jeux d’esprit van.

Wie nieuwsgierig is naar meer composities van Kapustin kan voor pianocomposities terecht bij Sun Hee You (Piano Classics PCL 0098) en Mario Häring (ARS ARS 38151) en voor zijn Bagatellen bij John Salmon (Naxos 8.570532).