CD Recensies

KONSTANTIN: RÊVERIE

Konstantin: Rêverie. Poundbury; 24 Hours; Moonlight rhapsody; Nocturne regrets; Cellosonate; Chapelhay steps; Rêverie; Abbotsbury garden; Love ballad; Greenhill; Recollections; Purbeck; Twilight; Chesil beach; Pianosonates nr. 3 en 4. Yu-Mien Sun (v), Jiaxin Lloyd-Webber (vc), Tamara Konstantin (p), Marc Verter (p).Naxos 8.579032 (71’ ). 2017

De Georgische componiste en pianiste Tamara Konstantin (1961) leeft nu in het Engelse Dorset en toont zich geboeid door het landschap uit haar omgeving aan de kust. Dat leidt net als bij veel Engelse componisten tot veel muziek met een pastoraal karakter. 

De meeste werken die hier zijn samengebracht zijn van recente datum en zijn voor pianotrio, maar er zijn ook een Cellosonate en de Moonlight rhapsody voor cello en piano en afgezien van beide Pianosonates de pianosolowerken 24 Hours, Nocturne regrets, Chapelhay steps, Love ballad, Recollections en Twilight

Alleen in de beide Pianosonates worden krachtiger tonen aangeslagen. Dat geldt vooral voor nr. 3 die is opgedragen aan haar familie die veel te lijden had door de verbanning naar Siberië. Daar staat bijvoorbeeld de lyrische Love balad heel contrastrijk tegenover.

Aan vrijwel alle vertolkingen werkt de componiste zelf mee zodat we ervan uit mogen gaan dat deze aan haar verwachtingen voldoen. Alleen de veeleisender Pianosonates zijn overgelaten aan Marc Verter.