CD Recensies

KORNGOLD: PIANOTRIO

Korngold: Pianotrio in D op. 1; Zemlinsky: Pianotrio in d op. 3. Stefan Zweig trio. Ars Produktion ARS 38.264 (60’05”). 2018 

Het Wenen van rond de eeuwwisseling van de negentiende naar de twintigste eeuw vorm de basis van dit trio programma met prille werken van Zemlinky uit 1896 en Korngold uit 1910, verenigd door hier naar de daar in 1881 geboren schrijver Stefan Zweig als om de daar heersende traditie vorm te geven op de vermoedelijke debuut cd van het uit Sibila Konstantinova (p), Kei Shirai (v) en Tristan Cornut (vc) bestaande Zweig trio. Bovendien was er een relatie tussen leraar en leerling van beide componisten met dit tweetal jeugdwerken. 

Het vierdelige trio van wonderkind Korngold bevestigt die status en laat in de ernst van het langzame deel horen dat hij vroegrijp was en dat hij zich nog goed thuis voelde in de romantische traditie.

Oorspronkelijk was het trio van Zemlinsky bedoeld voor klarinet, cello en piano en deelname aan een compositieconcours waar het de derde prijs won. Brahms’ invloed is nog te horen in de drie delen.

Wat het Zweigtrio van dit tweetal werken maakt, heeft grote allure en vormt een ideaal debuut. Een mooie opvolger van de identiek gekoppelde uitgaven van het Beaux Arts trio uit 1993 (Philips 434.072-2) en het Pacific trio (Capriccio C 5221) uit 2013.