CD Recensies

KINDERMANN: OPITANISCHER ORPHEUS

Kindernann: Opitanischer Orpheus. 20 Liederen naar gedichten van Martin Opitz. Ina Siedlaczek (s) en Jan Kobow (t) met het United continuo ensemble. CPO 555.123-2 (66’57”). 2016

Naar een verklaring van het begrip ‘opitanisch’ heb ik vergeefs gezocht, maar wat Johann Erasmus Kindermann (1616 - 1655) op aandrang van vrienden maakte van zijn twintig aan de Büchern Deutscher Poemata ontleende teksten maakte kan ook goed zonder dat te weten worden genoten.

Die teksten gaan over vanouds bekende thema’s als ‘carpe diem’ en ‘memento mori’, maar ook over liefdesperikelen en idylles van schaapherderinnetjes. Meestal zijn ze vrij vrolijk van aard en heel bewust voor een kleinere bezetting geschreven zodat ze in kleinere kring kunnen worden uitgevoerd.

Sopraan Ina Siedlaczek en tenor Jan Kobow zorgen voor een innemende, pregnante voordracht. In het United Continuo Ensemble treffen we Claudia Mende en Irina Kisselova (v), Jörg Meder (vd, violone), Johanna Seitz (hrp), Zita Mikojanska (kl) en Klaus Eichhorn (org) aan. Zij samen zorgen voor een levendige begeleiding.