CD Recensies

KARCHIN: JANE EYRE

Karchin: Jane Eyre. Jennifer Zetlan (s., Jane Eyre), Ryan MacPherson (t., Rochester), Tom Meglioranza (b., Roderick Ingram, John Rivers), Katrina Thurman (s., Blanche Ingram), Jessica Thompson (w., Diana, mrs. Ingram), Adam Cannedy (b., Mason, Briggs), David Salsbery Fry (bs., Wood), Jessica Best (ms., Mary Rivers, Bessie), Kimberly Giordano (s., Mrs. Fairfax) e.a. met het orkest van League of composers o.l.v. Louis Karchin. Naxos 8.669042/3 (2 cd’s, 2u., 09’51”). 2017

Of tegenwoordig nog iemand in Nederland de Victoriaanse roman Jane Eyre van Charlotte Brontë uit 1847 over het innerlijk leven van een vrouw die een stille strijd voert tegen sociale conventies en haar innerlijke gevoelsleven leest, is  de vraag. Vroeger was het haast een verplicht item op de boekenlijst Engels voor het eindexamen middelbare school.

Het werk is driemaal verfilmd in 1934, 1944 en 1970; Bernard Herrmann componeerde 21 melodieën bij de verfilming uit 1943 (Naxos 8.572718) en Dario Marianell schreef een Jane Eyre filmmuziek in 19 delen (Sony 88697-852582-6) voor een van de latere. Ook John Williams heeft zich in een orkestsuite met haar beziggehouden (Prime Time TVPMCD 810).  

En nu is het dan de Amerikaanse componist Louis Karchin (1951) die in 2016 op een libretto van Diane Osen een opera aan haar wijdt. De opzet lijkt geslaagd, want de muziek van Karchin is vindingrijk en hij weet beeldend te orkestreren om de romantische passie van het werk recht te doen. Maar niet alleen het orkestaandeel is goed verzorgd, Jennifer Zetlin is een waarlijk heldhaftige Jane en ontwikkelt zich van een onschuldig iemand tot een persoonlijkheid met uitingen van grote emotionaliteit. Ryan McPherson is een zoetgevooisde, elegante Rochester, de bariton Tom Meglioranza overtuigt als Jane’s vrome neef John Rivers terwijl Jessica Thompson en Jessica Best innemende en aantrekkelijke zussen zijn. Sopraan Kimberly Giordano is een sympathieke, warmhartige en trouwe huishoudster mrs. Fairfax.

En Sara John leidt het ensemble in goede banen.