CD Recensies

KURTÁG: SCENES (LIEDEREN))

Kurtág: Scenes. Scènes uit een roman ‘Jelenet egy regenybool’ nr. 1-15; Duo’s voor viool en cimbalom op. 4 nr. 1-8; Liederen voor sopraan en cimbalom op. 22 nr. 1-7; Herinnering aan een wintersavind op 8 nr. 1-3; 22 Sätze aus den Sudelbücherns Georg Christoph Lichternerg’s op. 37a. Viktoria Vitemko (s), David Gimal (v), Luigi Gaggero (cimb), Niek de Groot (cb). Audite 97.762 (61’24”). 2018

Nog steeds is het mogelijk om op cd nieuw werk van György Kurtág te leren kennen. In dit geval gaat het vooral om de 22 deeltjes die door hem in de periode 1996/9 uit de sterk aforistische Sudelbücher van Georg Christoph Lichtenberg werden gelicht. Ze zijn getoonzet voor de ongewone combinatie sopraan en contrabas. We krijgen ze hier voor het eerst op cd te horen.

Ook de 15 Scènes uit een roman zijn gebaseerd op gedichten, ditmaal van Rimma Dalos, waarbij een viool is toegevoegd. Maar echt nieuw en nadere beschouwing waard zijn de 7 Liederen op. 22 voor sopraan en cimbalon en  de Herinnering aan een winteravond voor sopraan, viool en cimbalon.

Uit lied na lied spreekt de individualist Kurtág die met een duidelijke eigen stem spreekt in al zijn muziek.

De vier bij dit project betrokken musici zorgen voor pakkende, indringende vertolkingen. Hongaarser kan haast niet met zoveel cimbalon begeleiding.