CD Recensies

KAGEL: DAS KONZERT; FANTASIESTÜCK; PAN

Kagel: Das Konzert; Phantasiestück; Pan. Michael Faust (fl, piccolo), Paulo Alvares (p) en resp. Ensemble contrasts o.l.v. Robert Platz en Sinfonia Finlandia o.l.v. Patrick Gallois. Naxos 8.572635 (65’44”). 2010

Het schrijven van een Fluitconcert staat bij veel hedendaagse componisten niet hoog op de agenda. Waarschijnlijk schrikken de etherische fluittonen wat af, of wordt het fluitconcert als muziekfenomeen te licht bevonden. Voor de Argentijns-Duitse componist Mauricio Kagel (1931), een toondichter die toegankelijke muziek voortbrengt en het theatrale aspect van de serieuze muziektraditie vaak op hilarische wijze overhoop weet te halen, begint juist dan de uitdaging.

In zin Das Konzert (2002), een contrastrijk, virtuoos, eendelig serieus concert vol sfeerrijke, gevarieerde en hectische passages, krijgt de fluit juist de hoofdrol zonder als pure grappenmaker op te treden. Eerder schuilt er wat nostalgie in. Michael Faust voelt dat uitstekend aan.

Het Fantasiestück schijnt bedoeld te zijn als eerbetoon aan Schumann, maar waarschijnlijk had deze zich daar niet in ontdekt.Wel is er een element van pret in avant-garde geest. Oorspronkelijk werd dit stuk geschreven voor viool, altviool, cello, klarinet, basklarinet en piano, verder aangekleed zoals hier maakt het een diffuser indruk.

Pan is een volkomen onserieus stuk voor piccolo, gebaseerd op Papageno’s fluitriedeltje in Mozarts Zauberflöte.

Zeker wie Kagel sympathiek is, zal gelukkig zijn mer deze mooi bespeelde cd, want alle vertolkingen zijn superieur.