CD Recensies

KLEINKNECHT: FLUITSONATES, DREIER

Kleinknecht: Fluitsonates nr. 1 in C op. 1/1, 3 in C op. 1/3, Divertimento in G, Fluitsonate nr. 4 in G op. 1/4, Fluittrio in D en Fluitsonate nr. 6 in b op. 1/6. Sabine Dreier (traverso), Petra Manz (vdg) en Irene Hegen (kl). CPO 999.361-2 (77’09”). 1995

De in Ulm in een protestante familie geboren Duitse componist, fluitist, violist en dirigent Jakob Friedrich Kleinknecht (1722 - 1794) kreeg zijn eerste baan aa het hof van de bisschop in Eichstatt en moest zich daarvoor tot het katholicisme bekeren. In 1743 werd hij werkzaam was aan het hof in Bayreuth en werd weer protestant en in 1769 werd hij Königlich-Preußische Capellmeister in Ansbach.

In 1748 werden de de hier opgenomen Fluitsonates gepubliceerd. Ze maken deel uit van de ruim honderd composities die van hem bekend zijn. Het gaat om frisse, niet al te gecompliceerde of lastige muziek die tot vrijwel het enige behoort dat van hem is opgenomen. Qua stijl vallen de werken mooi in de overgangsperiode tussen de barok- en de klassieke stijl.

Het is aan de stijlvol en met de juiste uitdrukking spelende Sabine Dreyer, Petra Manz en Irene Hegen met hun goed verzorgde triospel te danken dat we met Kleinknecht kennis kunnen maken.