CD Recensies

KNOX: VIOLA SPACES

Knox: Viola spaces, ‘Concertstudies’ nr. 1-8; Viola spaces variations on Marin Marais; La valse de la vineuse; Jonah and the whale; Ockeghem fantasy. Garth Knox (va), Johannes Eva (va), Julien Heichelbech (va), Marie Petit (va), Cyprien Busolini (va) en Aurélien Grais (va), Carol Robinson (kl), Agnès Vesterman (vc), Gérard Buquet (tuba). Mode 207 (69’41”). 2008

De in Ierland geboren en in Schotland opgegroeide Garth Knox (1956) studeerde in Londen altviool bij Frederic Riddle, maakte deel uit van Boulez’ Ensemble InterContemporain en het Arditti kwartet. Hij is dus gespecialiseerd in eigentijdse muziek en is ook gaan componeren.

Daarvan geeft hij op deze cd ampel blijk met Concertstudies die veel meer dan dat dat en terugblikken op Renaissance componisten. Gedurfde verscheidenheid.

Wim Kan zei het ooit: ‘Wat is mooier dan 1 viool? 2 violen’. Wat kan dus mooier zijn dan acht altviolen, die soms in geringer aantal optreden en in La valse de la vigneuse worden aangevuld door een klarinet en een cello en in de Ockeghemfantasy door een tuba.

Het gaat om heel originele muziek die op gedistingeerde manier wordt uitgevoerd. Een feest voor altviolisten.