CD Recensies

KOSHKIN: PRELUDES EN FUGA'S NR. 1-24

Koshkin: Preludes en fuga’s nr. 1-24. Asya Selyutina. Naxos 8.579.058 (58’19”). 2-10-2016

Of Rusland een rijke gitaartraditie heeft? Eerder associeer je het grote land met de balalaika. De in 1956 geboren Nikita Arnoldovich Koshkin is een componist/gitarist die zo’n traditie zou kunnen vestigen. Voor het eerst trad hij in 1980 uit de schaduw met de suite Het speelgoed van de prins die door Vladimir Mikulka is opgenomen (BIS CD 240). Zijn werd door John Williams opgenomen (Sony SK 53359) en zijn Andante quasi passacaglia e toccata The fall of birds door Goran Listes (AMG DMP 9206 C). Maar hij schreef ook het gitaarkwartet Changing the guard dat zijn weg vond in een opname van het Eclisses kwartet (Ad Vitam AV 130715).

Maar hier gaat het om de cd première van zijn naar het voorbeeld van Chopin geschreven 24 Préludes en fuga’s in alle majeur en mineur toonaarden. In handen van de kennelijk hee begaafde, virtuoze en expressieve Asya Selyutina bieden ze een rijkgeschakeerd kleurenspel van verschillende stijlen met vaak verrassende effecten. Haar heldere voordracht met krachtige melodielijnen legt de muziek fraai open.

Haar Naxosdebuut wordt aangekondigd als ‘Volume 1’. Dat wijst erop dat nog een cd komt om de reeks als een Wohltemperierte Gitarre compleet te maken. Mooi en welkom zou het wezen.