CD Recensies

KRUMPHOLTZ: SONATES VOOR HARP, VIOOL EN CELLO

Krumpholtz: Sonates voor harp, viool en cello in Es op. 12/2, G op/ 12/3 en f op. 12/4; Sonates  voor harp en viool in F op. 8/5 en Es op. 8/4. Andrea Vigh (hrp), Vilmos Szabadi (v) en Csaba Onczay (vc.). Hungaroton HCD 32153 (69’31”). 2002 

De Tsjechische componist/harpist Jean-Baptiste Krumpholtz (1742 - 1790) was eerst als harpist enige jaren in dienst van vorst Esterházy in diens hoforkest waar hij nog les nam bij Haydn voordat hij een succesvolle concertreis door Europa maakte en in Parijs bleef hangen, waar hij met harpfabrikanten Naderman en Érard werkte aan verbeteringen van het instrument en Harpconcerten, -sonates en kamermuziek componeerde.

Hij kwam op tragische wijze aan zijn aan zijn einde nadat zijn vrouw (en ex leerlinge) Anne-Marie er met waarschijnlijk Dussek vandoor ging naar Londen en hij zichzelf in de Seine verdronk.

Op deze cd zijn vijf van zijn tweeënvijftig Sonates bijeengebracht. Ze worden met veel glans en goed samenspel naar voren gebracht door een drietal zeer competente Hongaarse solisten die veel gevoel tonen voor Krumpholtz’ heldere, klassieke idioom.