CD Recensies

KRIEGER: NEUE MUSICALISCHE ERGETZLICHKEIT

Krieger: Geistliche Arien & weltliche Lieder. Neue musicalische Ergetzlichkeit. ‘Auff die Kirch-Weihe’, ‘Oster-Andacht, ‘Vor der Trauung’,  ‘Lasst uns freuen’, ‘Ihr Freunde, fragt ihr noch’, ‘Kommt wir wollen ausspazieren’, ‘Lasst mich in der Einsamkeit’, ‘Es ist mir vo Natur gegeben’, ‘Ihr angenehmen Leute’, ‘Ich habe mein Liebchen im Garten gesehen’, ‘Ich traue nicht’, ‘Die Losung ist Geld’, ’Neu-Jahrs-Andacht’, ‘Auf ein Ernte-Fest’, ‘Abend-Andacht’, ‘Abend-Musik sei willkommen’; Buchner: Sonates uit Plectrum musicum (ged.) United Continuo ensemble o.l.v. Jan Kobow. CPO 777.433-2 (71’01”). 2006

Het leek een aardige gedachte om op Nieuwjaarsdag aandacht te besteden aan een op 1 januari geboren componist. Bijvoorbeeld aan de in Neurenberg geboren Johann Krieger (1551 - 1735) die meer blijkt te zijn dan een voetnoot in de muziekgeschiedenis. Als musicus diende hij enige jaren in Bayreuth en Graz voordat hij zich in 1682 in Zittau vestigde.

Hij werd vooral geroemd om zijn klavecimbelwerken en Händel nam een kopie van zijn Anmuthliche Clavier-Übung uit 1699 mee naar Engeland. Van de 25 deeltjes daarvan bestaat een opname van Reinhard Kluth (Fagott F 3905-6) uit 2004.

Maar het belangrijkste deel van zijn oeuvre bestaat uit zijn 225 cantates, waarvan ons slechts 30 resteren.

Dat hij heel goed voor de menselijke stem kon schrijven, blijkt uit de aria’s en liederen die hij in 1684 onder de titel Neue musicalische Ergetzlichkeit schreef. De eksten zijn alle van de gymnasiumdocent Christian Weise en daaruit is hier een keuze gemaakt.

Het zijn vooral de wereldse liederen - met vooral het prachtige ‘Ich habe mein Liebchen im Garten gesehen’, het levendige ‘Ihr Freunde, fragt ihr noch’, het dramatische ‘Ich traue nicht’ en het ironische ‘Die Losung ist Geld’ - die een bekoorlijke indruk maken. De sopraan Julia von Landsberg levert hieraan twee bijdragen. In ’Neu-Jahrs-Andacht’ wordt de komst van Jezus in het nieuwe jaar gevierd.

Deze vocale composities van Krieger zijn gecombineerd met instrumentale tussenspelen uit Plectrum musicum van Philipp Friedrich Buchner (1614 - 1669) die tot een eerdere generatie behoorde.

Het United Continuo ensemble van Jan Kobow dat op historische instrumenten speelt is gespecialiseerd in muziek met basso continuo en werkt veel samen met zangers, dansers, acteurs en andere instrumentalisten, zoals in dit geval met twee trompetten en zorgt voor voortreffelijk spel.