CD Recensies

KUBISCH: SCHALL UND KLANG

Kubisch: Schall und Klang. Fragment Factory FRAG 46 (48’31”). 2019

De in 1948 geboren Duitse componiste, performer en fluitiste Christina Kubisch heeft zich toegelegd op documentatie van interessante gebeurtenissen uit het muziekleven.

Hier treedt ze in het voetspoor van de dirigent Hermann Scherchen (1891 - 1966) die zich had gespecialiseerd in eigentijdse muziek maar die in 1953 ook een opname maakte van Bachs Matthäus Passion (Westminster UMD 80740, XWN 440) en in 1954 in het Noord-Italiaanse Gravesano een elektroakoestische experimenteerstudio inrichtte als ontmoetingscentrum van uitvoerende musici, componisten, geluidstechnici en wetenschappers. Tot zijn gasten behoorden Iannis Xenakis, Luc Ferrari, Edgar Varèse en Luigi Nono.

Dit door de Deutschland Funk uitgezonden radioprogramma Schall und Klang is een persoonlijk portret dat de componist van Scherchen en zijn tijd in Gravesano maakte aan de hand van archiefmateriaal uit de Berlijnse Akademie der Künste, bandopnamen en gesproken teksten uit Scherchens kwartaalschrift Gravesaner Blätter, aangevuld met Kubisch’ eigen composities en opnamen die ze ter plekke maakte in 2016.

Een interessante documentaire is verschillende vormen is het resultaat.

Eerdere opnamen van haar betreffen The soundworks exchange met werken van Kurt Dahle, Zoviet France, Joj Lever, Evelyn Ficarra, Asmus Tietchens, Andrew McKenzie, Philip Jeck en haar eigen ’The true and the false’ (Soundworks Exchange SWECD 1), The hidden City met haar ‘Zeitlupe’ (Sub Rosa SR 219).