CD Recensies

KÖRVITS: ORKESTWERKEN

Körvits: Moorland elegies. Ests filharmonisch kamerkoor en Talinn kamerorkest o.l.v. Risto Joost. Ondine ODE 1306-2 (54’02”). 2015

Körvits: Azure; Hymnen aan het noorderlicht nr. 1-5; Stille liederen nr. 1-3; Capri verlaten; Tranen fantasie; Thule elegieën nr. 1-3. Melis Vind (bsklar.) met het Ests nationaal symfonie orkest o.l.v. Risto Joost. Ondine ODE 1349-2 (57’03”). 

Wie in Estland is geweest kort na het verval van het Sovjet imperium en voordat het land door MacDonalds en Burger Kings werd overvallen, kent de rustgevende, prachtige landschappen in het binnenland en de rustige zegezichten aan de kust en op eilanden als Saaremaa en Hiiumaa. Ook een kennismaking met de muzikale folklore en de grote koortraditie biedt grote verassingen.

De in 1969 geboren componist Tõnis Kõrvits (1969) liet zich meer dan zijn landgenoot Arvo Pärt door die natuur inspireren voor zijn poëtische, soms zelfs visionaire muziek die hij met bekoorlijke melodieën, subtiele harmonische kleuren in een fijnzinnige reeks orkestwerken te berde bracht. Volkscultuur op hoog niveau waarin de menselijke ziel en het onderbewuste worden aangesproken.

Op deze twee cd’s staan daarvan heel goede voorbeelden die voortreffelijk zijn uitgevoerd. De muziek wisselt tussen fragiele beelden en meer dramatische uitingen. Het Ests nationaal symfonie orkest moet heel vertrouwd zijn met zijn muziek want hij was daar composer in residence in het seizoen 2003/4.