CD Recensies

KEISER: PASSIEMUZIEK

Keiser: Passiemuziek. ‘Ich liege und schlafe ganz mit Frieden’; ‘Wir gingen alle in der irre’ (fragment Lukas Passion); ‘Seelige Erlösungs-Gedancken’. Doerthe Maria Sandmann (s), Eeva Tenkanen (s), Olivia Vermeulen (ms), Julian Podger (t), Knut Schoch (t) Raimonds Spogis (bs), Matthias Jahrmärker (bs) met de Capella Orlandi Bremen o.l.v. Thomas Ihlenfeldt. CPO 999.821-2 (79’24”). 2009

Reinhard Keiser (1674 - 1739) is vooral bekend als componist en leider van de Hamburgse opera toen Händel daar nog in het orkest speelde. Maar hij schreef niet alleen opera’s naar de polyglotte Duits/Italiaanse stijl, maar ook geestelijke muziek. Er zijn slechts drie oratorische werken van hem overgeleverd en daarvan klinken op deze cd uit de serie Mus sacra Hamburgensis 1600-1800 de voorbeelden: een Psalmcompositie, een overgeleverd fragment uit de Lukas Passion en een stuk uit 1715.

Met zeven zangers en negen instrumentalisten onder leiding van Thomas Ihlenfeldt worden deze werken in stijl en op natuurlijke wijze uitgevoerd. Er bestaat een innige band tussen tekst en muziek, waarin tekst exegese een voorname rol speelt. Opera-invloeden zijn duidelijk herkenbaar in de turbae gedeelten, in de Lukas Passion treden allegorische figuren op en dragen bij aan de heel beeldende, mooi melodieuze, maar ook dramatische en meeslepende muziek.

 

Bijna-leeftijdsgenoot Bach was een bewonderaar van Keiser en voerde diens Markus Passion driemaal uit. Mooi dat deze teruggevonden composities op cd verschenen.