CD Recensies

KERNIS: COLOR WHEEL; SYMFONIE NR. 4

Kernis: Color wheel; Symfonie nr. 4 ‘Chromelodeon’. Nashville symfonie orkest o.l.v. Giancarlo Guerrero. Naxos 8.559838 (52’13”). 2019

De Amerikaanse componist Aaron Jae Kernis (1960) was al aardig op cd vertegenwoordigd, bijvoorbeeld met zijn Dreamsongs, Altvioolconcert, Concerto with echoes. Tumbalalaika en Pianofughetta (Signum SIGCD 524), met zijn Vioolconcert (Onyx 4189) en met zijn Fluitconcert, Air voor fluit en orkest en Symfonie nr. 2 (Naxos 8.559830). 

Omdat de componist met synesthesia is begaafd en specifieke noten en akkoorden als kleuren waarneemt, hebben kleuren in de muziek een grote betekenis. Hij schreef in 2001, geïnspireerd door door ontwerper die vooral van kleurwerking gebruik maken, Color Wheel als een soort miniatuurconcert  voor het Philadelphia orkest. Daarbij maakt hij niet zozeer gebruik van solisten, maar van orkestgroepen die ieder afzonderlijk en ook samen een eigen kleurpalet ontwikkelen. Plezierig is dat zo een heel toegankelijk, contrastrijk en dynamisch soort verder licht eclectische muziek ontstond.

In de ruim vijftien jaar later in 2018 ontstane krachtige Vierde, ‘Chromelodeon’ symfonie worden die gedachten nader, stormachtiger en uitgebreider vol kleurenrijkdom uitgewerkt in de hoop ‘op een interessante nieuwe enigszins theatrale ervaring’ onderweg van duister naar haast verbllndend licht, beginnend met het deel ‘Out of silence’. Dat wordt gevolgd door ‘’Thorn rose ‘weep freedom (after Händel’ en ‘Fanfare Chromelodia’.

We mogen aannemen dat de door de componist geaccordeerde uitvoeringen aan zijn wensen voldoen.