CD Recensies

KRIEGER, J.: MUSICALISCHE PARTIEN; ANMUTHIGE CLAVIER-ÜBUNG

Krieger: Musicalische Partien nr. 1-6; Anmuthige Clavier-Übung. Alejandro Casal. Brilliant Classics 95873 (2 cd’s, 2u. 16’17”). 2019
 
Johann Krieger (1651 - 1735) mag dan misschien net als zijn twee jaar oudere broer Johann Philipp niet tot de meest prominente barokcomponisten hebben behoord, hij is duidelijk meer dan slechts een voetnoot in de muziekgeschiedenis. Hij werd in Neurenberg geboren, kreeg een opleiding als organist en werd eerst opvolger van zijn oudere broer Johann Philipp in Bayreuth en in 1678 eerst organist in Graz en in 1681 in Zittau waar hij  de rest van zijn leven sleet.
Hij werd vooral beroemd met zijn vele klaviercomposities, maar schreef ook danssuites en liederen, maar die zijn grotendeels verloren gegaan. Händel waardeerde Krieger zozeer dat hij toen hij naar Engeland ging diens Anmuthige Clavier-Übung in zijn bagage meenam. Voluit heet dit werk Anmuthige ClavierÜbung, bestehend in unterschiedlichen Ricercarien, Präludien, Fugen, einer Ciacona und einer auf das Pedal gerichteten Toccata  en het is uit 1699. De Musicalische Partien zijn uit 1697 en bestaan in detail uit 33 deeltjes, deels in dansvorm.
De Spaanse pianist en organist Alejandro Casal is een specialist in oude muziek en aan hem kon dus met een gerust hart de uitvoering van de volledige werken voor toetsinstrument van Krieger worden toevertrouwd. Eerder maakte hij opnamen met werken van Froberger (Enchiriadis EN 2032) en Sebastiàn de Albero (Brilliant Classics 95187) plus een uitgave met achttiende eeuwse Treurmuziek uit Andalusië (Passacaille 1048).