CD Recensies

KRAUS, J.M.: VIOOLSONATES; PIANOTRIO

Kraus, J.M.: Vioolsonates in D VB. 159, C VB. 160, Es VB. 195, Es VB. 161, C VB. 162, Pianotrio in D VB. 171. Antoinette Lohmann (v), Vaughan Schlepp (p) en Frank Wakelkamp (vc). Fineline FL 72404 (2u. 12’56”). 2003 
 
De in Duitsland geboren Joseph Martin Kraus (1756-1792) werkte een groot deel van zijn leven in Zweden aan het hof van Gustaaf III, waar hij de naam ‘De Zweedse Mozart’ kreeg; Kennelijk beschikte hij over voldoende vrije tijd dat hij een aardig oeuvre met ook Symfonieën en Strijkkwartetten kon opbouwen. Hij stond in hoog aanzien bij Gluck en Haydn, hoewel hij als goede vakman niet echt tot de eersterangs componisten uit die tijd behoorde. Maar hij is best aardig om aan te horen. Zijn muziek heeft alle kenmerken de Sturm und Drang met een rijke, al haast romantische expressie.
Begrijpelijk dat barokvioliste Antoinette Lohmann die altijd op zoek is naar onbekende zeventiende eeuwse componisten Kraus een interessante figuur vond en hem gretig op haar repertoire nam. Daarvoor heeft ze niet haar hele ensemble Furor Musicus nodig, maar alleen pianist Vaughan Schlepp en in het Trio cellist Frank Wakelkamp. Zeer goed verzorgde en heel stijlgetrouwe verklankingen zijn de uitkomst van dit pleidooi voor Kraus. Gluck en Haydn hadden met hun oordeel wel gelijk.